równania trygonometryczne
angi: pomoże ktoś z równaniami, bo nie wiem jak sie za nie zabrać

a)
12 (cos4x−1)=cos
2 x
b) 2sin
2 x− sin
2 2x=cos
2 2x
18 gru 23:40
Adamm: a) cos2(2x)=cos2x
|cos(2x)|=|cosx|
cos(2x)=cosx lub cos(2x)=−cosx
cos(2x)=cosx lub cos(2x)=cos(x+π)
18 gru 23:50
Adamm: skorzystałem z cos(2x)=cos2x−sin2x
18 gru 23:51
Adamm: b) 2sin
2x=1
| | √2 | | √2 | |
sinx= |
| lub sinx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
skorzystałem tu z jedynki
18 gru 23:52
Adamm: bądźmy szczerzy, w przykładzie a) lepiej pasuje wzór cos(2x)=cos2x−sin2x
18 gru 23:55
angi: a skąd wzięło się to, że cos2 (2x)=cos2x?
19 gru 00:00
Adamm: cos(2x)=cos
2x−sin
2x
cos(2x)=2cos
2x−1
stąd, właśnie o tym mówiłem w poście 23:51
19 gru 00:02
Eta:
cos2(2x) ≠
cos2x
19 gru 00:13
Adamm: teraz to zauważyłem, źle zrobiłem w a)
−sin
2(2x)=cos
2(x)
sin(2x)=0 ∧ cos(x)=0
19 gru 00:16
Eta:
19 gru 00:17