matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć granicę jednostronną
Cezary:
1
a) lim (x −> 0+) (−
)
x
3
x−2
b) lim (x −> 2−) (
)
x
3
−8
Pomoże ktoś? Zupełnie nie wiem jak się rozwiązuje te granice...
18 gru 23:15
Adamm:
1
1
a) lim
x→0
+
−
= [ −
] = −
∞
x
3
0
+
x−2
x−2
1
b) lim
x→2
−
= lim
x→2
−
= lim
x→2
−
x
3
−8
(x−2)(x
2
+2x+4)
x
2
+2x+4
=
1
=
12
18 gru 23:17
Cezary:
Dziękuję Ci bardzo Adam
!
18 gru 23:29
Cezary:
W ogóle to dzisiaj mam urodziny
18 gru 23:29
Adamm:
najlepszego
18 gru 23:30
Cezary:
Dziękuję
18 gru 23:32