Stożek - zadanie z rozszerzenia
pionasek.pionasowaty: Stożek o wysokości 4cm przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy.
Podzieliła ona powierzchnię boczną stożka na dwie części o równych polach.
Odległość płaszczyzny przekroju od płaszczyzny podstawy jest równa:
A) 2cm, B) √2 cm, C) (4−2√2)cm, D) 1cm
18 gru 22:07
Michał 16:
C)
18 gru 22:21
pionasek.pionasowaty: chodzi o obliczenia
18 gru 22:25
Mila:

|OS|=4
|OP|=x− szukana odległość
Wycinki koła ECD i FCG są figurami podobnymi
P
b=2*P'
k=
√2 skala podobieństwa.
Zależności w stożku:
ΔSPB'∼ΔSOB w skali k=
√2⇔
4−x=2
√2
x=4−2√2
18 gru 23:47
pionasek.pionasowaty: dzięki
19 gru 00:26