Najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji....
Macko z Bogdanca: Najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji....
| | x2 | |
f(x)= |
| x∊<−10,5>U<−3,5> |
| | 4+x | |
miniumum lokalne nie nelezy do dziedizny
max loklane x=−8
f(−10)=−16 2/3
f(−5)=−25
f(−3)=9
f(5)=2 7/9
f(−8)=−16
Poprawna odp to m=−16 2/3 i M=9
Mi m wychodzi −25, x=−5 nie jest punktem krytycznym? Dlaczego?
18 gru 21:41
Adamm: x≠−4
nie ma największej ani najmniejszej wartości tej funkcji w tym przedziale, policz
limx→−4±f(x)
18 gru 21:50
Adamm: jesteś pewien że przedział nie powinien być x∊<−10;−5>∪<−3;5>
18 gru 21:54
Macko z Bogdanca: Tak masz racje pomylilem sie tam bedzie −5 Ale czemu trzbea liczyc granice w −4?
lim f(x)
x−>−4+\−
Tak sie liczy tez asymptoty pionowe ma to jakis zwiazek?
W ksiazce mam opisane tw Weierstrassa, ktore podobno gwarantuje w przedizalach zamknietych
osaiga
w tym przedizale najwieksza i najmniejsza wartosc.. Czyli jezeli sa asymptty to automatycznie
funckja
jest nie ciagla? Tzn w <−10;−5> nie bedzie wartosci najmniejszych/najwiekszych?
Przepraszam za skladnie, ale nie wiem czy dobrze to rozumuje.
18 gru 22:07
Adamm: dla pierwotnego przedziału nie było najmniejszej/największej wartości
tutaj wystarczy sprawdzić wartości skrajne i ekstrema
x=−5 nie jest ekstremum (pewnie o to ci chodziło w 21:41), ale jest on najmniejszą
wartością
w tym przedziale
18 gru 22:10
Macko z Bogdanca: Tzn wiem, ze aby sprawdzic najwieksze/najmniejsze wartosc trzeba policzyc wartosc
skrajne,ekstrema
jezeli przedizaly sa otwarte to granice np (z,y) lim kolejno x−>
z+ i x−>
y−
Provblem sie pojawia, poniewaz wiem, ze −5 nie jest ekstremum, ale jest wartoscia skrajna wiec
liczylem
f(−5) wychodzilo mi −25 co nie jest zgodne z odp. I tutaj jest wlasnie moje pytanie jak
sprawdzic ze f(−5)
nie jest odpowiedza? Tzn wartoscia najmniejsza.... Natomiast jest to f(−10)=−16 i 2/3
We wczesniejszym poscie widizalem, aby policzuc granica w −4 tlyko wlasnie nei bardzo wiem po
co

i co mi to da
18 gru 22:20
Adamm: nie ci nic, to było do tego co napisałeś na początku, teraz wszystko się zmieniło
w odpowiedzi jest błąd (oczywiście), wartość najmniejszą mamy w punkcie f(−5)
18 gru 22:23
Adamm: nie da ci nic
18 gru 22:23
Macko z Bogdanca: Super dziekuje

Bledna odpowiedz to najgorsze co mzoe byc... Robilem to chyba z 10 razy na
rozne sposoby i tylko straiclem 1,5 godziny ehhh
18 gru 22:31