Reszta dzielenia wielomianu przez wielomian
Tomasz: Wyznacz współczynniki a,b wielomianu W(x)=x4−3x3+x2+ax+b tak,aby przy dzieleniu go przez
wielomian Q(x)=x2−2x+2 reszta wynosiła a)0
b)1
c)x
18 gru 20:52
===:
... no to dziel ... chyba potrafisz
18 gru 21:01
Tomasz: pytam bo miałem nadzieje ze obejdzie się bez tego...
18 gru 21:08
Adamm: W(x)=x2(x2−2x+2)−x3−x2+ax+b=x2(x2−2x+2)−x(x2−2x+2)−3x2+(a+2)x+b =
= x2(x2−2x+2)−x(x2−2x+2)−3(x2−2x+2)+(a−4)x+b+6=P(x)(x2−2x+2)+(a−4)x+b+6
a) a=4, b=−6
b) a=4, b=−5
c) a=5, b=−6
18 gru 21:10