granice
Kasia: lim √n2+n−6−√n2+3n−7
x−>∞
lim √n2−7n+4−√n2−4n−10
x−>∞
lim √n2+5n−1−√n2+0
x−−>∞
znajdzie się jakas dobra dusza,która zrobi mi to zadanie? Nalezy obliczyc wyżej wymienione
granice.
18 gru 20:39
Adamm: | | n2+an+c−n2−bn−d | |
lim √n2+an+c−√n2+bn+d = lim |
| = |
| | √n2+an+c+√n2+bn+d | |
| | (a−b)n+c−d | |
= lim |
| = |
| | n(√1+a/n+c/n2+√1+b/n+d/n2) | |
| | a−b | |
= lim U{a−b+(c−d)/n}{√1+a/n+c/n2+√1+b/n+d/n2 = |
| |
| | 2 | |
może być? zrobiłem ci cały schemat
teraz już nie będziesz ciągle pytać o to zadanie?
18 gru 20:44
Kasia: Ale robie tym sposobem cały czas i za kazdym razem wychodzi mi błędna odpowiedz wiec nie wiem
co robie zle... dlatego prosze o wyniki,bo siedze juz nad tym naprawdę długo.
18 gru 20:46
Kasia: Mogę to zrobic i sprawdzisz co robię nie tak?
18 gru 20:50
Adamm: może, nie wiem
18 gru 21:01
Janek191:
| | n2 +n − 6 −(n2 +3n −7) | |
an = √n2+ n −6 − √n2+ 3n −7 = |
| = |
| | √n2+ n −6 =√n2+3n −7 | |
| | − 2n +1 | |
= |
| = |
| | √n2 + n − 6 + √n2+3n − 7 | |
| | −2 +1n | |
= |
| |
| | √1 +1n−6n2+ √1 +3n − 7n2 | |
więc
| | − 2 + 0 | |
lim an = |
| = − 1 |
| | √1 +0 −0 + √1 + 0 − 0 | |
n→
∞
18 gru 22:38
Janek191:
| | n2−7n+4 −(n2−4n−10) | |
an = √n2−7n+4 − √n2 −4n −10 = |
| = |
| | √n2−7n+4+√n2 −4n −10 | |
| | −3n +14 | |
= |
| = |
| | √n2− 7n + 4 + √n2 − 4 n − 10 | |
| | − 3 +14n | |
= |
| |
| | √1 − 7n + 4n2 + √1 − 4n − 10n2 | |
więc
| | − 3 + 0 | | −3 | |
lim an = |
| = |
| |
| | √1 +0 +0+ √1 − 0 − 0 | | 2 | |
n→
∞
18 gru 22:45
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Korzystamy z wzoru : a − b = |
| |
| | a + b | |
18 gru 22:46