Wyznaczyc wektor o dlugosci 2016 prostopadły do wektorow u=(3,1,2) i v=(1,0,2)
Stafsu55: wyznaczyć wektor o długości 2016, prostopadły do wektorow u=(3,1,2) i v=(1,0,2)
18 gru 20:29
Adamm: ok, przedstawię ci jedynie schemat jak to ma wyglądać
liczysz iloczyn wektorowy z u oraz v, dostajesz wektor załóżmy r, teraz |k*r|=2016, gdzie k
jest skalarem
18 gru 20:31
Adamm: oczywiście będą dwa takie wektory
18 gru 20:32
Stafsu55: K to będzie skalar z u i v?
18 gru 21:00
Adamm: k to będzie niewiadoma, która jest skalarem
18 gru 21:02
jc:
Wektor (2, * , −1) jest prostopadły do wektora (1,0, 2).
Wektor (2, −4,−1) jest prostopadły do do obu wektorów.
Długość (2, −4,−1) = √21.
Wektor 2016/√21 (2,−4,−1) ma już odpowiednią długość.
18 gru 21:10