Pochodne drugiego stopnia
asdf: Pochodne drugiego stopnia:
f(x)=ctgx
f(x)=√xcos7x
18 gru 19:58
Adamm: czy "pochodne drugiego stopnia" jest poprawnie?
nie słyszałem nigdy o pochodnych drugiego stopnia, słyszałem o pochodnych drugiego rzędu
18 gru 20:00
Eta:
f'(x)=...
f "(x) = (f'(x))' =........
18 gru 20:00
bezendu:
f'(x)=(ctgx)'=−1−ctg2x
f'(x)=−(1+ctg2x)' policz sobie
18 gru 20:01
Adamm: poważnie pytam
18 gru 20:01
18 gru 20:02
Adamm: nie ma tam nic o pochodnych drugiego lub innego stopnia
18 gru 20:03
asdf: Tak chodzi o pochodne drugiego rzędu, przejęzyczyłem się oczywiście.
18 gru 20:05
Adamm: ok, czyli jednak nie ma czegoś takiego
18 gru 20:06
asdf: Wiem w jaki sposób to działa, tylko właśnie mam problem z tym −(1+ctg2x) a w drugiej funkcji
kompletnie się gubię. "Policz sobie" niezwykle mi pomogło.
18 gru 20:11
Adamm: | | −1 | |
−(1+ctg2x)'=−(ctg2x)'=−2ctgx*(ctgx)'=−2ctgx*( |
| ) |
| | sin2x | |
18 gru 20:12
asdf: O dziękuję serdecznie.
18 gru 20:19