Objętość szesciokąta
Ajdzel: Zadanie z podstawy, mój wynik to 243 jakby mógł mnie ktoś sprawdzić a treść brzmi tak:
Oblicz objetosc graniastoslupa prawidlowego szesciokatnego, w którym dłuższa przektąna
o dlugosci 12 jest nachylona do plaszczyzny podstawa po katem 60stopni
18 gru 19:49
Eta:
V= 81
18 gru 20:06
Eta:

2a=6 ⇒ a=3 H= 6
√3
| | 1 | | a2√3 | |
V= |
| *6* |
| *H=............ |
| | 3 | | 4 | |
18 gru 20:12
Ajdzel: Chyba masz źle bo mi chodziło o graniastosłup a nie ostrosłup, i dlatego w twoim wzorze na
objetosc
jest błąd bo pomnożyłaś razy 1/3.
18 gru 20:29
Eta:
A rzeczywiście

sorry
zatem V(graniastosłupa)= 81*3=243
18 gru 20:38
Ajdzel: dzięki za pomoc
18 gru 20:40