obliczanie wartosci najmniejszej
xyz: czy ktoś może wytłumaczyć jak się oblicza ymin i y max na przykładzie takiego zadania:
wyznacz ymin i ymax funkcji y=−2x ∧2 +2x+6 w przedziale <−2,4> ?
18 gru 19:36
===:
"biega" Ci oczywiście o y=−2x
2+2x+6
18 gru 19:41
Eta:
| | −b | | 1 | |
1/ xw= |
| = ... |
| ∊<−2, 4> i parabola ramionami do dołu |
| | 2a | | 2 | |
| | 1 | |
zatem dla xw= |
| osiąga maksimum ymax= f( 1/2)=.... |
| | 2 | |
f(−2) = .......
f(4)= .......
y
min= f(4) =.....
18 gru 19:42
Adamm: można też było pochodną, chociaż bez sensu robić takie zadanie pochodną
18 gru 19:44
===:
| | 1 | | 1 | |
xw= |
| ymax=−2* |
| +1+6=6,5 itd  |
| | 2 | | 4 | |
18 gru 19:44
Eta:
Można też jechać z Gdańska do Sopotu ........... np: przez Londyn
18 gru 19:47