funkcje liniowe
aleksandra: 1. Napisz wzór funkcji liniowej której wykres ma miejsce zerowe w punkcie (−4,0) i przecina oś
OY w punkcie (0,4).
2. Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkt (1,−3) i jest prostopadły
do prostej y= 1/2x − 1/2
Bardzo prosiłabym o rozwiązanie tych dwóch zadanek
18 gru 19:16
Adamm: wykres ma miejsce zerowe?
czy wykres może mieć miejsce zerowe?
może ktoś się wypowiedzieć na ten temat?
18 gru 19:17
Jerzy:
1) y = ax + b
0 = a*(−4) + b
4 = a*0 + b
Z układu równań oblicz: a i b
18 gru 19:17
Jolanta: A nie wolałabyś sie tego nauczyć ?
18 gru 19:18
Jerzy:
2) y = −2x + b
−3 = −2*1 + b .... i oblicz b.
18 gru 19:18
Eta:

1/
y= x+4
2/ y= −2x−1
18 gru 19:19
Eta:

2/
y=−2x−1
18 gru 19:21