w jakiej odleglosci znajduja sie kajakarze
bartek: z przystani na jeziorze sniardwy wypływaja jednoczesnie dwaj kajakarze. pierwszy plynie na
zachód z predkoscia 20 km na godzine a drugi na polnoc z predkoscia 15 km na godzine. w jakiej
odległosci od siebie znajduja sie kajakarze po upływie 12 min
13 sty 16:28
Mateusz:

Zakładamy że kajakarze poruszają sie ze stałą prędkością tzn ruch jest jednostajnie
prostoliniowy zaniedbujemy opór powietrza i wiele innych czynników

musimy wyznaczyć
prędkość względną z jaką oddalają sie od siebie kajakarze mozemy to zrobic graficznie na
wektorach czerwony wektor jest prędkością względną tych obu prędkości w dynamice w podobny
sposób będziecie wyznaczali siły wypadkowe w naszym przypadku prędkość względna to suma
prędkości czyli wynosi ona 20km/h+15km/h = 35km/h czyli z tego taki wniosek gdy ciała
poruszają się w przeciwne strony to prędkosc pierwszego ciała względem drugiego jest sumą
prędkosci a gdy ciała poruszają się w te same strony to prędkosc pierwszego względem drugiego
| | s | |
jest różnicą prędkosci korzystamy teraz ze wzoru v = |
| => s = v*t
|
| | t | |
| | km | |
analiza na jednostkach |
| *h = [km]
|
| | h | |
13 sty 17:26
Mateusz: Tutaj jeszcze dodam bo ten rysunek tylko tak dałem zebys obrazowo mniej więcej zrozumiał o co
chodzi ale nie wykorzystuj go do zadania tylko zpamiętaj te reguły podam z przykładami
Jeśli ciała poruszają się w tę samą stronę, prędkości odejmujemy (jadące w jedną stronę
samochody z prędkościami 80km/h oraz 60km/h, jeden od drugiego oddala się z prędkością
20km/h)
Jeśli ciała poruszają się naprzeciw siebie, prędkośći dodajemy (jadące naprzeciw siebie
samochody o prędkościach 80 i 60 km/h − mają prędkość względną 140km/h)
prędkość względną możemy obliczyć z wektorów (np. jeśli 2 ciała poruszają się względem siebie
pod pewnym kątem). Jest to po prostu różnica wektorów prędkości. Pewna trudność pojawia się
jednak w liczeniu różnicy wektorów.
Jeżeli dodajemy lub odejmujemy wektory, nie możemy tego zrobić bezpośrednio − jeśli ich
kierunki się nie pokrywają, korzystamy wtedy z funkcji trygonometrycznych
13 sty 17:39