Rozwiąż równanie.
olant2000: Cześć.
2cos
2x−7cosx=4
Rozwiązałem to z Δ dla x
1 bo było to po prostu −1/2,
ale mam problem z x
2 bo jest tam cosx
2=4.
I niestety nie mam pojęcia co z tym zrobić. .
. Pomożecie?
18 gru 18:26
Adamm: jaki jest zbiór wartości funkcji cos(x) ?
powinieneś to wiedzieć
18 gru 18:29
5-latek: a jakie wartosci moze przyjmowac cosinus ?
18 gru 18:30
Adamm: −1≤cosx≤1
równanie cosx=4 jest równaniem sprzecznym
18 gru 18:33
olant2000: No od −1 do 1, zastanowiłem się nad tym przed rozwiązywaniem i uznałem że taki cosx nie
istnieje i sprawdziłem odpowiedzi i tam są dwie odpowiedzi zamiast jednej, więc chyba nie
dokońca rozumiem.
18 gru 18:34
Adamm: cosx=cosα
x=α+2kπ ∨ x=−α+2kπ
uniwersalny wzór
18 gru 18:36
5-latek: No to ile rozwiazan ma rownanie elementrane
cosx =a?
18 gru 18:37
Adamm: pewnie myślałeś że skoro cosx=−1/2 to możesz rozpatrywać tylko jeden przypadek, ale funkcja
cosx nie jest na nieszczęście dla ciebie różnowartościowa dla przedziału 0≤x<2π
18 gru 18:38
olant2000: Dzięki.
18 gru 18:38
Adamm: 5−latek, dwie możliwości, 0 lub nieskończenie wiele
18 gru 18:38