wyznacz dziedzine
QWERTY: f(x)=log
5 (x
4−x
2)
podstawiamy t=x
2
18 gru 18:20
5-latek: po co ?
x4−x2>0 ⇒x2(x2−1)>0 ⇒x2(x+1)(x−1)>0
18 gru 18:26
Adamm: x4−x2>0
x2(x2−1)>0
nierówność wielomianowa, potrafiłbyś to rozwiązać?
18 gru 18:26
QWERTY: x2=0 x=1 x=−1
x∊R x∊(−∞,−1)∪(1,+∞)
18 gru 18:39
Adamm:
18 gru 18:40
QWERTY: f(x)=log
2/3 (4
2x−8
x)
4
2x−8
x>0
(2
2)
2x−(2
3)
x>0
2
4x−2
3x>0
4x−3x>0
x>0
x∊(0,+
∞)
18 gru 18:46
Adamm: ok, tylko przechodząc 24x−23x>0 ⇔ 4x−3x>0 jest trochę niepoprawnie, rozwiązując takie
nierówności powołujemy się na monotoniczność funkcji wykładniczej, zatem 24x>23x ⇔
⇔ 4x>3x jest bardziej poprawne
18 gru 18:49
Adamm: wiesz, to są niby te same przejścia ale jednak, chcę żebyś to zrozumiał
tak samo np. możesz rozwiązać inne nierówności, np.
x−sinx>y−siny ⇔ x>y ponieważ x−sinx jest funkcją rosnącą
18 gru 18:58
QWERTY: f(x)=log
|x−1| (x
3−x
2+3x−3)
18 gru 19:24
Adamm: |x−1|≠1, |x−1|>0, x3−x2+3x−3>0
pierwsze to klasyczne równanie z wartością bezwzględną, drugie to klasyczna nierówność z
wart. bez., 3 możesz zrobić metodą grupowania, i normalna nierówność wielomianowa
dziedzina taka ze względu na definicję logarytmu
18 gru 19:28
QWERTY: |x−1|≠1
x−1≠1 v x−1≠−1
x≠2 v x≠0
|x−1|>0
x−1>0 v x−1<0
x>1 v x<1
x∊(−
∞,1)∪(1+
∞)
x
3−x
2+3x−3x>0
x
2(x−1)3(x−1)>0
(x−1)(x
2+3)>0
x−1>0 x
2+3>0
x>1 x
2>−3
x∊(1,+
∞)
18 gru 19:44
Adamm: tak, tylko gdy masz tam znak ≠, to zamiast ∨ powinno być ∧
a jeśli chodzi o (x−1)(x2+3)>0 ⇔ x−1>0 ponieważ x2+3>0
czyli część wspólna to x∊(1;2)∪(2;∞)
18 gru 19:52
QWERTY: Wyznacz zbiór wszystkich wartosci parametru m (m∊R) dla których dziedziną funkcji f jest zbiór
wszystkich liczb rzeczywistych ,jeśli:
f(x)=log3(x2+3x−2m)
18 gru 20:02
Eta:
x2+3x−2m>0
Δ<0 ⇒ .................
18 gru 20:03
QWERTY: 9+8m<0
8m<−9 |/8
co dalej
18 gru 20:11
Adamm: jeśli policzyłeś dobrze to to już jest twój wynik, finito
18 gru 20:13
Eta:
I po b
ólu
18 gru 20:14
QWERTY: Dzięki za pomoc
18 gru 20:16