rozwiaz nierownosc
matma: 1+(x2+2x)+(x2+2x)2+...≥1
18 gru 18:13
Jerzy:
Lewa strona to suma ciągu geometrycznego: a1 = 1 i q = (x2 + 2x)
18 gru 18:15
matma: a nie jest to szereg geometryczny ?
18 gru 18:15
Jerzy:
Założenie: IqI < 1
| | 1 | |
Potem: S = |
| |
| | 1 − (x2 +2x) | |
18 gru 18:16
5-latek: jest i to nieskonczony
18 gru 18:16
matma: no tak i jak robie z szeregu wychodzi mi przedzial <0,2> i nie wiem co dalej
18 gru 18:21
matma: <−2,0> pomylka
18 gru 18:21
Jerzy:
Rozwiązujesz nierówniść: S ≥ 1
18 gru 18:36