grazyna:
Wiedzac,ze tg alfa=pierwiastek z 3 i alfa jest katem III cwiartki,oblicz podstawowe funkcje alfa.Bardzo prosze o pomoc.
4 gru 11:43
Jakub:
Na stronie
zadania-13 drugie od końca zadania to cztery przykłady podobne do twojego.
4 gru 14:32
nmn:
tgα=sqrt3
ctgα=1/tgα=1/sqrt3=sqrt3/3
tgα=sinα/ctgα
sin2+cosα=1
Po rozwiazaniu tego układu rownań i uwzględnieniu, że kąt należy do II ćwiartki otrzymujemy
cosα=1/2
sinα=sqtr3/2
11 sty 18:23
nmn:
Coś mi zapis się nie udał
tgα=sqrt3
ctgα=1/tgα=1/sqrt3=sqrt3/3
tgα=sinα/ctgα
sin
2α+cos
α=1
Po rozwiazaniu tego układu rownań i uwzględnieniu, że kąt należy do II ćwiartki otrzymujemy
cosα=1/2
sinα=√
3/2
11 sty 18:25
nmn:
III a nie II ćwiartka
11 sty 18:26