całka
Lucas: ∫1/dt=?
jak obliczyć taka całkę?
wydaje mi się ze to jest źle i takie coś nie ma prawa istnieć ale nic innego nie mogę wymysleć
=∫dt−1 = t−1
18 gru 17:54
Jerzy:
Całka nie ma sensu.
18 gru 17:56
Lucas: też tak uważam
18 gru 17:57
Jerzy:
No to jest nas dwóch
18 gru 17:57
Benny: Gdzie to znalazłeś?
18 gru 18:06
Lucas: zbiór zadań, poddział zagadki i ciekawostki matematyczne, książka z lat 80
kolejna −∫(x2−30x)dx
18 gru 18:09
Jerzy:
= −∫x2dx + ∫30xdx
18 gru 18:11
Lucas: miało być podzielone czyli −∫x2−30x)/dx
jesli było by razy to całka jest łatwa, może jakieś podstawienie by tu pasowało
18 gru 19:18
Jerzy:
Nie spotkałem się z całką , w której różniczka jest w potędze: −1 ,
ale może mało w życiu widziałem
18 gru 19:20
Mariusz:
W zbiorze zadań ?
Na pierwszy rzut oka wygląda na to że źle rozdzieliłeś zmienne w jakimś równaniu
18 gru 19:23
Lucas: dlatego napisałem ze to raczej na pewno jest źle
18 gru 23:01