krok po kroku
Bezsillny: Zbadaj wklęsłość, wypukłość oraz wyznacz punkty przegięcia funkcji g
g(x)= ln(4+x2)
Proszę o rozpisanie krok po kroku
18 gru 17:50
Jerzy:
Liczysz pierwszą i drugą pochodną.Potem badasz znak drugiej pochodnej.
18 gru 17:52
Bezsillny: Jak zbadać znak drugiej pochodnej ?
18 gru 17:53
Bezsillny: Przedstawiam pochodną drugą na wykresie ?
18 gru 17:54
Jerzy:
To zależy jak ona wygląda, ale najcześciej jej znak zależy od prostej funkcji.
18 gru 17:57
Bezsillny: TZN. ?
18 gru 17:57
Jerzy:
| | ex(x −2) | |
Np: f"(x) = |
| .... i zuważ ,że jej znak zaleźy od znaku funkcji: g(x) = x −2 |
| | x2 | |
18 gru 18:06