granice
Kasia: lim √n2 +8n −6 − √n2 +n+7
n−>∞
lim √n2−4n+1 − √n2+7n+8
n−>∞
lim √n2 −9n−3 − √n2−6n−3
n−>∞
nalezy obliczyc granice.
18 gru 17:25
18 gru 17:29
Kasia: czym jest a, a czym jest b?
18 gru 17:30
Adamm: a i b jest dowolne o ile a+b≠0
np. dla pierwszego przykładu bierzesz a=√n2+8n−6, b=√n2+n+7
18 gru 17:32
Kasia: i pozniej licze to normalnie jak rownanie?
18 gru 17:36
Adamm: nie, stosujesz wzór i n2 ci się skróci, i wtedy już nie będzie symbolu nieoznaczonego
18 gru 17:38
Kasia: moglbys pokazac mi na pierwszym przykladzie schematycznie jak to powinno wygladac? Bardzo
proszę.
18 gru 17:39
Adamm: | | 7n−13 | |
limn→∞ √n2+8n−6−√n2+n+7 = limn→∞ |
| = |
| | √n2+8n−6+√n2+n+7 | |
| | 7−13/n | | 7 | |
=limn→∞ |
| = |
| |
| | √1+8/n−6/n2+√1+1/n+7/n2 | | 2 | |
18 gru 17:42
Kasia: skąd się bierze to 7n−13?
18 gru 17:44
Adamm: n2+8n−6−(n2+n+7)
18 gru 17:45
Kasia: dziękuję!
18 gru 17:47