Równanie
Student: sin2016x−cos2016x=1 , jak rozwiązać takie równanie ?
18 gru 16:20
Adamm:
![rysunek](rys/127667.png)
widzimy że równanie sinx−cosx=1 ma rozwiązania dla x=π/2+2kπ ∨ x=π+2kπ
18 gru 16:24
Student: Zielony wykres to cała ta funkcja, tak ?
18 gru 16:26
Adamm: tak
18 gru 16:27
Adamm: można też tak sin2016x−cos2016x = sin(2016x)+sin(−π/2−2016x) i teraz wzór na sumę sinusów
sin(2016x)+sin(−π/2−2016x)=2sin(−π/4)cos(2016x+π/4)
18 gru 16:31
Student: A mogła bym prosić o dokładne rozpisanie, jak on powstał ?
18 gru 16:32
Student: A z jedynki trygonometrycznej, też by można było to zrobić ?
18 gru 16:33
Adamm: ze wzoru na sumę kątów, trochę się podstawia i jakoś wychodzi
| x+y | | x−y | |
sinx+siny=2sin |
| cos |
| |
| 2 | | 2 | |
18 gru 16:34
Adamm: zakładasz że sin(2016x)−cos(2016x)>0
sin(2016x)−cos(2016x)=1
1−2sin(2016x)cos(2016)x=1
sin(2016x)=0 lub cos(2016x)=0
18 gru 16:39
Adamm: tak to można było zrobić za pomocą jedynki
18 gru 16:39
Student: Super, dziękuję bardzo za pomoc
18 gru 16:43