matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi liczbowe
aga:
pomocy! a
1
=11/12, a
n
=
1
1+n
+
1
2+n
+...+
1
2n
, n≥2 zbadać monotoniczność i ograniczoność
18 gru 16:15
Adamm:
a
n+1
−a
n
=...>0 ciąg jest zatem rosnący a
1
≤a
n
1
1
1
1
+...+
≤
+...+
=1
1+n
n+n
n
n
a
1
≤a
n
≤1
18 gru 16:21