całki
Piekna Gosienka: ∫x/pierwiastek (2+2x2) dx
18 gru 15:35
Jerzy:
Podstaw: √2+2x2= t , t2 = 2x2 + 2 , 2tdt = 4xdx , xdx = 2tdt
18 gru 15:41
Jerzy:
Upss ... 2xdx = tdt
18 gru 15:45
Adamm: | | x | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| √2+2x2+c |
| | √2+2x2 | | 2 | |
18 gru 15:52
Mariusz:
Tutaj podstawienie za pierwiastek starczy ale gdu będziesz miał(a)
całkę z pierwiastka z trójmianu kwadratowego czyli postaci
∫R(x,√ax2+bx+c)dx gdzie R(x,y) jest funkcją wymierną dwóch zmiennych to
rozpatrz dwa przypadki i zastosuj podstawienia
Jeśli a>0 to zastosuj podstawienie
√ax2+bx+c=t−√ax
Jeśli a<0 to możesz założyć że b2−4ac>0 w przeciwnym razie trójmian kwadratowy
pod pierwiastkiem przyjmowałby tylko wartości ujemne
Zapisujesz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej i podstawiasz
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
18 gru 16:32