Znajdź równanie płaszczyzny zawierającej
jasia: Znajdź równanie płaszczyzny zawierającej punkt O(0,0,0) i prostopadłej do płaszczyzn o
równaniach : x−2y+5z−7=0 i 2x+y−z+8=0.
Bardzo proszę o rozwiązanie
18 gru 15:21
Jerzy:
Iloczyn wektorowy wektorów normalnych tych płaszczyzn, jest wektorem normalnym
szukanej płaszczyzny ... i dzialaj.
18 gru 15:26
Mila:

x−2y+5z−7=0 i 2x+y−z+8=0
u
→[1,−2,5]
v
→[2,1,−1]
n
→=[1,−2,5] x [2,1,−1]=[−3,11,5]
π: −3x+11y+5z=0
18 gru 22:58
jc: Lub zupełnie bez liczenia (równanie parametryczne):
(x,y,z) = s (1,−2,5) + t (2,1,−1)
18 gru 23:02
Mila:
Właśnie , parametryczne

.
18 gru 23:05