proszę o pomoc
studentka:
Oblicz długość łuku
−1≤t≤1
18 gru 15:15
Adamm:

t=tg(s/2), −π/4≤s/2≤π/4 ⇔ −π/2≤s≤π/2
x=sin(s)
y=cos(s)
równanie okręgu o promieniu 1
| | 1 | |
długość wynosi L= |
| 2π = π |
| | 2 | |
18 gru 15:27
studentka:
| | (2t)'(1+t2)−2t(1+t2)' | |
f'(x)= |
| |
| | (1+t2)2 | |
| | 2+2t2−4t2 | | 2−2t2 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | 1+2t2+t4 | | 1+2t2+t4 | |
| | (1−t2)'(1+t2)−(1−t2)(1+t2)' | |
f'(y)= |
| |
| | (1+t2)2 | |
i dalej mam problem
18 gru 15:36
studentka:
Adam mógłbyś to szczegółowo opisać bo ja liczyłam ze wzoru na długość krzywej
18 gru 15:36
Adamm: | | 2(1+t2)−2t*2t | | 2(1−t2) | |
x'= |
| = |
| |
| | (1+t2)2 | | (1+t2)2 | |
| | −2t(1+t2)−2t(1−t2) | | −4t | |
y'= |
| = |
| |
| | (1+t2)2 | | (1+t2)2 | |
| | √4(1−t2)2+16t2 | | 2 | |
∫−11 |
| dt = 2∫01 |
| dt = 4arctg1 = π |
| | (1+t2)2 | | 1+t2 | |
18 gru 15:37
Adamm: tak to można było zrobić całką
18 gru 15:37
studentka:
Ale chyba zapomniałeś o 1+ we wzorze ?
18 gru 15:39
Adamm: o niczym nie zapomniałem
18 gru 15:40
studentka:
√1+[f'(x)]2
18 gru 15:41
Adamm: | | dx | | dy | |
można powiedzieć że korzystałem z "rozszerzenia" tego wzoru √( |
| )2+( |
| )2 |
| | dt | | dt | |
18 gru 15:43
Adamm: to nie jest zwykła funkcja tylko funkcja w postaci parametrycznej
można byłoby spróbować sprowadzić ją do funkcji y=√1−x2, −1≤x≤1
18 gru 15:45
studentka:
to jeszcze ostatnie pytanie
czemu w ostatniej całce granica całkowania to 0 a nie −1 ?
18 gru 15:55
Adamm: jeśli funkcja f jest parzysta to ∫−aa f(x) dx = 2∫0a f(x) dx
18 gru 15:59
studentka:
Dziękuję, będziesz jeszcze potem bo mam jedno zadanko z którym mam problem
18 gru 16:01
Adamm: jeśli popatrzysz na interpretację geometryczną całki to to co powiedziałem 15:59 zdaje się
oczywiste
18 gru 16:02
Adamm: nie wiem, może będę
18 gru 16:02
Mariusz:
| | 2(1+t2)−2t*2t | | 1−t2 | |
x'= |
| =2 |
| |
| | (1+t2)2 | | (1+t2)2 | |
| | −2t(1+t2)−2t(1−t2) | | 4t | |
y'= |
| =− |
| |
| | (1+t2)2 | | (1+t2)2 | |
| | 4(1−t2)2 | | 16t2 | |
(x')2+(y')2= |
| + |
| |
| | (1+t2)4 | | (1+t2)4 | |
| | 1−2t2+t4 | | 4t2 | |
=4( |
| + |
| dt |
| | (1+t2)4 | | (1+t2)4 | |
=2arctan(t)|
−11
=2arctan(1)−2arctan(−1)
=π
18 gru 16:17