Rozwiąż równanie
olant2000: 4cos2(x + π/3 ) = 3
Zrobiłem tak:
Podzieliłem obie strony przez 4 (1)
Spierwiastkowałem (2)
I policzyłem wartość x+π/3 dla cosinusa 30 stopni (3)
I nie zgadza mi się odpowiedź z odpowiedziami.
Poprawna odpowiedź:
x=π/2 + kπ oraz x2=5/6π+kπ
18 gru 14:55
olant2000: Nie było mnie wtedy na lekcji więc jeśli ktoś potrafi rozwiązać, a wiem że potrafi

, to
poproszę o zgrabny opis co powinienem zrobić. Dzięki
18 gru 14:56
relaa:
| | 2 | | π | | 2 | | 5 | |
2x + |
| π = |
| + k • 2π ∨ 2x + |
| π = |
| π + k • 2π |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
18 gru 15:18
Adamm: 4cos
2(x+π/3)=3
| | √3 | | √3 | |
cos(x+π/3)= |
| lub cos(x+π/3)=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
x+π/3=π/6+2kπ ∨ x+π/3=−π/6+2kπ ∨ x+π/3=5π/6+2kπ ∨ x+π/3=−5π/6+2kπ
18 gru 15:19
olant2000: Dzięki wielkie! Jezu zapomniałem że pierwiastek z kwadratu to moduł! Dzięki kochani!
18 gru 15:25