Asymptoty ukosne. Pytanie
Macko z Bogdanca: Asymptoty ukosne. Pytanie
5x+2 jesli IxI≤3
f(x)=
Nie bardzo wiem jak ustalic sobie przypadki, moglby ktos chociaz zapisac jak ma ten gorny
przyklad wylgadac bez
oblcizen tylko jak to wgl zaczac
18 gru 14:18
Jerzy:
W przedziale [−3;3] f(x) = 5x + 2
| | 3x2 | |
W przedziale: (−∞;−3) f(x) = |
| |
| | 6 − x | |
| | 3x2 | |
W przedziale: (3;+∞) f(x) = |
| |
| | x + 6 | |
18 gru 14:21
Adamm: jak liczysz granicę przy x dążącym do ±nieskończoności z f(x) to wtedy przyjmujesz że
18 gru 14:22
Macko z Bogdanca: A jak to wlasnie zapisac np w przedziale −3,3
Lim
x−>?
18 gru 14:22
Macko z Bogdanca: Czyli dla pierwszego nie bedzie asymptoty?
18 gru 14:23
Macko z Bogdanca: Bo nei dazy do inf tak?
18 gru 14:23
Adamm: asymptoty ukośne/poziome liczymy przy x→±∞
18 gru 14:24
Jerzy:
W przedziale: [−3;3] masz funkcję liniową.
18 gru 14:24
Macko z Bogdanca: Okkk juz wszystko rozumiem, dziekuje
18 gru 14:26