granice
załamanamatematyką : lim (1+9/n)(2n)
n−>∞
lim (1+4/(n+9 )(9n+1)
n−>∞
lim ( (10n+8)/ (10n+12) )(4n+2)
n−>∞
nalezy obliczyc granice.:C
18 gru 13:27
Jerzy:
| | 9 | |
1) = lim[(1 + |
| )n]2n/n = (e9)2 = e18 |
| | n | |
18 gru 13:32
Adamm: pisać że n→
∞ nie będę
| | 4 | |
2. lim (1+ |
| )9n+1 = e4*9 |
| | n+9 | |
| | 10n+8 | | 2 | |
3. lim ( |
| )4n+2 = lim (1− |
| )4n+2 = e−(2/5)*4 |
| | 10n+12 | | 5n+6 | |
18 gru 13:32
Jerzy:
| | −4 | | 4n+2 | |
2) = lim [(1 + |
| )10n+12]k , gdzie: k = |
| i lim k = 2/5 |
| | 10n+12 | | 10n+12 | |
..... = (e
−4)
2/5 = e
−8/5
18 gru 13:36
załamanamatematyką : Bardzo dziękuję Wam za pomoc!
18 gru 13:38