stopnie na procenty
kulfon: mam problem z przeliczeniem stopni na procenty. pochyłość terenu to 7o, ile to w procentach.
Nie rozumiem jak to się wykonuje, nie mogłem znaleźć materiału na necie. dla 5o = 9%. aby
uzyskać pochyłość 90o to długość odcinka terenu również się zmniejsza do 0.
18 gru 13:23
5-latek: Obliczyc pod jakim katem wznosi sie droga majaca 2%spadku
Spadek liniiprostej np drogi .torow kolejowych nasypu nazywamy stosunek wysokosci H gornego
konca danego odcinka do rzutu tego odcinka na plaszczyzne pozioma
Spadek zazwyczaj wyraza sie w procentach
jesli weic droga wznosi sie na kazde 100m w poziomie o p metrow to jej spadek wyraza sie
przez p% przy czym
| | h | | h | |
Szukany kąt α obliczamy z zaleznosci tgα= |
| a poniewaz z ewzoru p=100 |
| mamy |
| | α | | α | |
| | h | | p | |
|
| =U{√100 zatem tgα= |
| |
| | α | | 100 | |
Ty policz odwrotnie
18 gru 15:03
5-latek: | | h | | h | | p | |
ze wzoru p=100 |
| mamy |
| = |
| powinno byc |
| | α | | α | | 100 | |
18 gru 15:13
kulfon: nnie rozumiem cię, nie wiesz po co mi ten kąt α

? bierzesz długość, wysokość i cała filozofia.
czy nie?
nie musi być żadnego p. masz naprzykład w instrukcji użytkowania koparki czy wywrotki, że nie
powinna być operowana
w terenie o nachyleniu większym niż 7
o.
Nie rozumiem cię, o jakich alfach znowu mówisz, do czego ci to. to zbędne.
18 gru 16:56
kulfon: %=ha, 2cm100cm = 2%. nie rozumię cię. ja rozumuję na innych falach.
18 gru 16:59