matematykaszkolna.pl
stopnie na procenty kulfon: mam problem z przeliczeniem stopni na procenty. pochyłość terenu to 7o, ile to w procentach. Nie rozumiem jak to się wykonuje, nie mogłem znaleźć materiału na necie. dla 5o = 9%. aby uzyskać pochyłość 90o to długość odcinka terenu również się zmniejsza do 0.
18 gru 13:23
5-latek: Obliczyc pod jakim katem wznosi sie droga majaca 2%spadku Spadek liniiprostej np drogi .torow kolejowych nasypu nazywamy stosunek wysokosci H gornego konca danego odcinka do rzutu tego odcinka na plaszczyzne pozioma Spadek zazwyczaj wyraza sie w procentach jesli weic droga wznosi sie na kazde 100m w poziomie o p metrow to jej spadek wyraza sie przez p% przy czym
 h 
p= 100

α 
 h h 
Szukany kąt α obliczamy z zaleznosci tgα=

a poniewaz z ewzoru p=100

mamy
 α α 
 h p 

=U{100 zatem tgα=

α 100 
Ty policz odwrotnie
18 gru 15:03
5-latek:
 h h p 
ze wzoru p=100

mamy

=

powinno byc
 α α 100 
18 gru 15:13
kulfon: nnie rozumiem cię, nie wiesz po co mi ten kąt α? bierzesz długość, wysokość i cała filozofia. czy nie? nie musi być żadnego p. masz naprzykład w instrukcji użytkowania koparki czy wywrotki, że nie powinna być operowana w terenie o nachyleniu większym niż 7o. Nie rozumiem cię, o jakich alfach znowu mówisz, do czego ci to. to zbędne.
18 gru 16:56
kulfon: %=ha, 2cm100cm = 2%. nie rozumię cię. ja rozumuję na innych falach.
18 gru 16:59