Granice + sgn
Marcinek: Granice + sgn.
Cześć proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Treść zadania : Korzystając ze znajomości standardowych granic obliczyć :
lim sgn(x
2 − 16)
x −>4 −−−−−−−−−−−−−−−−
x + 2
Co ustaliłem :
| | ⎧ | 1 dla x>4 | |
| sgn(x2 − 16) | ⎨ | 0 dla x = 4 |
|
| | ⎩ | −1 dla x < 4 | |
lim sgn(4
2 − 16) sgn(0)
x −>4 −−−−−−−− = −−−−−−−−− = 0 ? // czy za sgn(0) wstawić 4 i z tego :
4 + 2 6
4
−−−
6
No i tutaj nie wiem , czy granica będzie 0 czy co. Nie rozumiem tego
18 gru 13:19
Adamm:
sgn(x2−16) = −1 dla x∊(−4;4)
0 dla x=−4 lub x=4
1 dla x<−4 lub x>4
widzę że nie masz podstawowej wiedzy odnośnie granic
funkcja signum nie jest ciągła, wstawienie 4 pod nią nic ci nie da, trzeba liczyć granicę
stronne
18 gru 13:23