wyrazenia niewymierne- zadanka
Antonina 66:
2x−2 x
2 7x+10 5x+5
−−−−− *−−−− * −−−−−−−
x−2 4x
2−4 x−5
2x−4 2x−1 4x−2
−−− *−−−−−− : −−− =
3x +9 5x−10 15x+45
Proszę Eta , Bogdana lub kogokolwiek o wyjaśnienie i pomoc



Mam problemy z pisaniem
13 sty 15:49
Godzio:
| 2x−2 | | x2+/−7x+10 | | 5x+5 | |
| * |
| * |
| =
|
| x−2 | | 4x2−4 | | x−5 | |
powiedz co ma być + czy − a ja robie to 2
13 sty 15:56
Godzio:
| | 2x−2 | |
sprawdz czy w 2 przykładnie nie powinno być : ... * |
|
|
| | 5x−10 | |
13 sty 15:59
Antonina 66: w tym sęk ,sama sie głowię −takie dostałam wynik ma być 5/2 x≠−1 x≠ 1 x≠ 2 x≠5
13 sty 16:03
Godzio:
2 dobrze pomyliłem się
| 2x−4 | | 2x−1 | | 4x−2 | |
| * |
| : |
| =
|
| 3x+9 | | 5x−10 | | 15x+45 | |
| 2(x−2) | | 2x−1 | | 15(x+3) | |
| * |
| * |
| =
|
| 3(x+3) | | 5(x−2) | | 2(2x−1) | |
13 sty 16:03
Antonina 66:
2x−1 nie, tak jak teraz napisałam
*−−−−−−
5x−10
13 sty 16:07
Godzio:
| 2x−2 | | x2−7x+10 | | 5x+5 | |
| * |
| * |
| =
|
| x−2 | | 4x2−4 | | x−5 | |
| 2x−2 | | (x−2)(x−5) | | 5(x+1) | |
| * |
| * |
| =
|
| x−2 | | (2x−2)(2x+2) | | x−5 | |
| | 1 | | 1 | | 5 | |
1* |
| * 5x+1 = |
| * 5 = |
|
|
| | 2(x+1) | | 2 | | 2 | |
x
2−7x+10
Δ = 49 − 40 = 9
x
2−7x+10= (x−2)(x−5)
13 sty 16:08
Antonina 66: 2 1
x≠−3
x≠ 1/2
x≠ 2
13 sty 16:12
Antonina 66: Dzięki za pomoc ) podpowiedz pod jaki link mam zerknąć
13 sty 16:19
Godzio:
nie zabardzo wiem gdzie tu tego szukać

ale zapamiętaj że staraj się wyciągnąć wszystko co się da przed nawias a dalej to już jakoś
pójdzie zaraz dam Ci jakiś przykład
ułamek robisz tak:
| | x+2 | |
aby otrzymać |
| zapisujesz to tak: U {x+2}{x−1} bez spacji pomiędzy U i { |
| | x−1 | |
13 sty 16:29
Godzio:
| x2+x−6 | | 2x+4 | | x2+x−2 | |
| * |
| * |
| : (x+2) |
| x2−4 | | 6x+18 | | 2x−2 | |
13 sty 16:31
Godzio: spróbuj to
13 sty 16:31
Antonina 66: jedna ręką to jest niestety poważny problem − jestem niepełnosprawną ruchowo
13 sty 16:36
Godzio:
aha
13 sty 16:39
Antonina 66: problem bedzie z pomocą? i czy bez ceregieli normalka (

13 sty 16:49
Godzio: nie wiem za bardzo gdzie jakis link znaleść
omówie Ci mój przykład żebyś to zrozumiała
13 sty 16:52
Antonina 66: ok .ten cos pisak abym zrozumiała x 2 tak wytłumacz o co chodzi
13 sty 16:56
Antonina 66: chochlik ⇒ pisał
13 sty 16:58
Godzio:
najpierw zamienie x
2+x−6 i x
2+x−2 na postać iloczynową
x
2+x−6
Δ=1+24 = 25
√Δ=5
postać iloczynowa: (x−2)(x+3)
x
2+x−2
Δ=1+8=9
√Δ=3
p. iloczynowa: (x−1)(x+2)
żeby wszystko ładnie się skróciło trzeba powyciągać przed nawias itd więc
x
2−4 = (x−2)(x+2)
2x+4=2(x+2)
6x+18=6(x+3)
2x−2 = 2(x−1)
podstawiając wszystko po zmianie otrzymujemy:
| (x−2)(x+3) | | 2(x+2) | | (x−1)(x+2) | | 1 | |
| * |
| * |
| * |
| =
|
| (x−2)(x+2) | | 6(x+3) | | 2(x−1) | | x+2 | |
skracamy wszystki co się da i zostaje nam:
13 sty 16:58
Antonina 66: ok obliczałeś z delty tak?
13 sty 17:11
Godzio: tak
13 sty 17:12
Godzio: tylko te wyrażnie z x2
13 sty 17:12
Antonina 66: a to drugie rozkład na czynniki /? nie za bardzo kumam
13 sty 17:19
Godzio: chodzi o to : x2+x−2 ?
13 sty 17:22
Godzio:
funkcję kwadratowa określoną wzorem f(x) = ax2 + bx + c , a,b≠0 i Δ≥0
można zapisać w postaci iloczynowej :
f(x) = a(x−x1)(x−x2) gdzie x1 i x2 to miejscia zerowe w przypadku gdyby Δ=0 to
f(x) = a(x−x0)2 gdzie x0 to jednyne miejsce zerowe
w tym przypadku: x2 +x −2
a=1 po wyliczeniu miejsc zerowych x1=1 x2=−2
podstawiamy do wzoru
a(x−x1)(x−x2) = 1*(x−1)(x−(−2)) = (x−1)(x+2)
13 sty 17:26
Antonina 66: tak . △= b2 − 4 ac
13 sty 17:29
Godzio: dokładnie
Δ=b2 −4ac w naszym przypadku a=1,b=1,c=−2
Δ=12 − 4*1*(−2) = 1 + 8 = 9
13 sty 17:34
Antonina 66: ojej


:((
13 sty 17:34
Godzio: dalej coś nie tak ?
13 sty 17:38
Antonina 66: od czasu do czasu bede na forum i bede potrzebować pomocy
.Będziesz chciał pomagać mi.Zgadamy sie jak i co?
13 sty 17:39
Antonina 66: raczej cos zaczyna oświecać ale trochę to idzie wolno:(

13 sty 17:41
Antonina 66: nie chce być nachalna, bo inni tez na pewno potrzebują pomocy.Ale matma to noga .
:(

13 sty 17:45
Godzio: jeśli dasz jakieś zadanie a będe obecny to spewnością pomoge
13 sty 17:46
13 sty 17:50
Godzio: wchodze na forum pomiędzy 16 a 24 w porywach do 1

zależy czy gdzies wychodze ale jak się
nudze to jestem
13 sty 17:53
Mona: ja też dziękuje za pomoc

i podziwiamm, ze lubisz i rozumiesz ta matme

polecam się na
przszłość w wolnym czasie
13 sty 17:57
Antonina 66: ok no,no nocny Ciebie Marek.Znikam. Część do nastopnego razu.Pozdrowi Etę i resztę
.Beda wiedzieć od kogo.
13 sty 17:58
Antonina 66: Ścisły umysł− tez musi wypocząć

13 sty 18:01
Antonina 66: chodzi o Godzia
13 sty 18:01
Antonina 66: Dziękuje za pomoc i cześć. Aha, Dosiego Roku!
13 sty 18:03
Godzio:
13 sty 18:11