matematykaszkolna.pl
Szukam zadań i teorii dot. dowodzenia twierdzeń. Razeer123: Witam, szukam teorii oraz zadań dotyczących dowodzenia twierdzeń dwoma metodami: 1) Zależnością między średnią arytmetyczną i geometryczną 2) Twierdzeniem o sumie liczby dodatniej i jej odwrotności Wielokrotnie przeszukiwałem ten serwis, ale niestety nic takiego nie mogłem znaleźć. Czy ktoś mógłby mi podrzucić ciekawą teorię (najlepiej stąd jak jest) oraz kilka zadanek dot. tego materiału? Z góry dziękuję, Michał
18 gru 12:25
18 gru 12:26
Razeer123: Dziękuję emotka Gdyby ktoś jeszcze coś znalazł to proszę o podesłanie.
18 gru 12:29
5-latek: Wydaje mi sie ze cos na temat sumy liczby dodatniej znajdziesz w ksiazce I. P> Natanson Najprostszse zadania na maksima i minima (1955r
18 gru 12:35
Razeer123: Postaram się poszukać jej w Internecie. Orientujecie się może, czy dowodzenie twierdzeń poprzez średnią harmoniczną i kwadratową jest w programie matematyki rozszerzonej w klasie 1 liceum? Bo nie do końca wiem, czy powinienem się tego uczyć. Ale chyba się nauczę.
18 gru 12:37
Adamm: żadna z nierówności między średnimi nie jest w programie, ale są one przydatne tak poza tym, mógłbyś powiedzieć coś więcej o tym drugim twierdzeniu? nie znam takiego
18 gru 13:14
Omikron: Dla a>0
 1 
a+

≥2
 a 
18 gru 14:01
Razeer123: Chodziło mi dokładnie o to co mówi Omikron. Wybaczcie, że tak późno odpowiadam, ale jestem w dość wymagającym liceum i najzwyczajniej w świecie nie miałem czasu Dowiedziałem się, że średniej harmonicznej i kwadratowej jednak nie będzie, więc zostają tylko te dwie z głównego tematu. Orientuje się ktoś, czy są jakieś zadania na tej stronie z tego? Chciałbym tu, gdyż zawsze były fajnie wytłumaczone i rozwiązane.
19 gru 22:16
Adamm: nie ma nierówności pomiędzy średnią arytmetyczną a geometryczną nie ma w programie nauczania w liceum, tutaj na pewno takich zadań nie ma
19 gru 22:18
Razeer123: Dobra, to będę musiał sobie radzić tym co mam z lekcji. Dziękuję za wasze odpowiedzi i pomoc, jakbym coś jeszcze miał to będę pisał tutaj emotka
19 gru 22:19
Kacper: Ja mam gdzieś zadania, ale o sporym poziomie trudności. W podręcznikach jest trochę przykładów.
19 gru 23:07