matematykaszkolna.pl
Przystawanie trojkatow 5-latek: rysunekWykaz nie korzystajac z trygonometrii ze jesli jeden z katow ostrych trojkata prostokatnego ma miare 30o to przyprostokatne przeciwlegla temu katowi rowna sie polowie przeciwprostokatnej Jesli odlozymy ma przeciwprostokatna przyprostokatna przeciwlegla katowi 30o to trojkat ABD bedzie trojkatem rownoramiennym bo AB= AD Kąt BAD=60o to oznacza ze katy przy podstawie BD sa rowne i wynsza po 60o Wiec trojkatt BAD bedzie trojkatem rownobocznym Kat przylegly BDC wynosi 120o wiec kąt DBC wynosi 30o wobec tego trojkat CDB jest trojkatem rownoraniennym i DC= AD Wobec tego BA= 0,5 AC
18 gru 12:01
Saizou : rysunek Dowód OKI można też tak: Dobudowujemy trójką przystający ACD do trójkąta ABC, w ten sposób uzyskaliśmy trójkąt BCD, który jest trójkątem równobocznym, szczególnym przypadkiem trójkąta równoramiennego. Wysokość AC dzieli zatem podstawę BD na dwa równe odcinki, czyli stąd wiemy , że |AD|=|AB|, oraz z
 1 
trójkąta równobocznego, że |BD|=|BC|=|DC|, łącząc te fakty otrzymujemy |AB|=

|BC|
 2 
18 gru 12:24
5-latek: Witaj Saizou emotka dziekuje . Spojrz moze do moich pozostalych zadan (mam tam z nimi problemy
18 gru 12:26
Saizou : Cześć 5−latku, niestety nie mam za dużo czasu, do świąt mam bardzo dużo na głowie, niestety :c Więc na razie nie pomogę
18 gru 12:30
5-latek: Nic nie szkodzi . Rozumiem Powodzenia emotka
18 gru 12:31