równania wielomianowe z parametrem
bruder14: Dla jaich wartości parametru m (mεR) rownanie x4+(m+1)x2+m2+6m+9=0
ma dwa różne rozwiazania?
Ja wziąłem źe taka sytuacja zachodzi w 2 przypadkach (t=x2) :
1 przypadek: Δ>0 i t1t2<0 oraz
2 przypadek Δ=0 i t1>0
ale to mi sie nie zgadza z odpowoedziami, prosze o podpowiedź
18 gru 11:40
Jerzy:
1) Δ > 0 i t1*t2 > 0 i t1 + t2 > 0
2) Δ = 0 i t > 0
18 gru 13:18
Jerzy:
Nie .... masz dobrze.
18 gru 13:19
Adamm: Jerzy, miały być 2 rozwiązania
18 gru 13:20
Jerzy:
Zauważyłem to już po wysłaniu .... ( a myślałem o 4 rozwiązaniach )
18 gru 13:23