wyznacz pierwiastki wielomianów
maciek98: 1. W(x)= 3x3 (x−2) (2x+6)
2. W(x)= x3−2x2+x
18 gru 11:28
Student: 1.∍x=0 v x=2 v x=−3
2. x=0 v x=1
18 gru 11:30
maciek98: a w drugim przykładzie jak zrobiles?
18 gru 11:32
Student: x(x2−2x+1)= x(x−1)2
18 gru 11:33
maciek98: dzięki
18 gru 11:34
5-latek: x3−2x2+x=0 ⇒x(x2−2x+1)=0 ⇒x=0 lub (x−1)2=0 ⇒x=1
18 gru 11:34
maciek98: rozłóż wielomiany na czynniki nierozkładowe
maciek98: W(x)= x3+3x2+x+3
W(x)= 4x3−3x2−x
a to?
18 gru 11:35
5-latek: Masz tam wpisz a otrzymasz
bo twoje jest tak Wx)= 12x−6x−x= 5x
18 gru 11:37
maciek98: rozłóż wielomiany na czynniki nierozkładowe
maciek98: W(x)= x3+3x2+x+3
W(x)= 4x3−3x2−x
18 gru 11:38
5-latek: W(x)= 4x3−3x2−x= x(4x2−3x+−1) to w nawiasie sobuie juz rozloz sam
w(x)= x3+3x2+x+3 = x2(x+3)+1(x+3) = (x+3)(x2+1)
18 gru 11:40