Grupa
Student: Mam zbiór G={1,5,7,11,13,17,19,23} rząd tej grupy to |G|=8. Jak znaleźć podgrupe rzędu 4 w G?
Bardzo proszę o pomoc
18 gru 11:21
jc: A jakie mamy działanie?
Domyślam się, ale bez tego zadanie nie ma sensu.
18 gru 12:52
Student: Nie mam podanego działania
19 gru 20:51
Student: Mam tylko tak: G=Φ(24). Znaleźć podgrupe rzędu 4 w G.
Zatem mam: Φ(24)={1,5,7,11,13,17,19,23}.
|G|=8
I rozlosuje dalej tak:
11=1, <1>=1, rz1=1
51=2, 52=1, <5>=2, rz5=2
71=7, 72=1, <7>=2, rz7=2
.
.
.
.
I tak do końca. Wychodzi, że nie ma podgrupy rzędu 4. Czy źle myślę? Mógłby ktoś pomóc?
19 gru 21:05