matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
nieuk:
∫
√
x
arctg
√
x
dx
18 gru 10:59
azeta:
przez części
18 gru 11:12
nieuk:
to wiem tylko jak rozpisac takie cos ∫(x
√
x
/x+1)dx
18 gru 11:14
azeta:
1
(arctgp(x))'=
2
√
x
(1+x)
√
x
się skróci
18 gru 11:24
azeta:
(arctg
√
x
)'
18 gru 11:25
Mariusz:
2
2
1
1
=
x
√
x
arctan(
√
x
)−
∫x
√
x
dx
3
3
1+x
2
√
x
2
1
x
=
x
√
x
arctan(
√
x
)−
∫
dx
3
3
1+x
2
1
dx
=
x
√
x
arctan(
√
x
)−
(∫dx−∫
)
3
3
1+x
2
1
1
=
x
√
x
arctan(
√
x
)+
ln|1+x|−
x+C
3
3
3
18 gru 11:26