Przystawanie trojkatow
5-latek:

Na bokach AB i BC i AC trojkata rownobocznego ABC obieramy odpowiednio punkty D, E , F ze
AD= BE= CF < AB
Wykaz ze punkty w ktorych przecinaja sie proste AE, CD i BF sa rowniez wierzcholkami
trojkata rownobocznego
Zrobilem sobie dokladny rysunek w zeszycie i tak jest
wiec tak K∊CD∩BF
M∊BF∩AE
L∊CD∩AE
ΔADL≡ΔBME≡CKF
I na tym moja pomyslosc sie konczy
Niue wiem domkonca jak to mam wykazac oprocz tego ze np
w trojkacie ADL i CFK boki AD= CF
18 gru 10:39
5-latek: No bo tak
jesli ΔKLM ma byc rownoboczny to musimy wykazac ze odcinki LM KL i MK sa rowne albo wsztstkie 3
kąty maja po 60 o
18 gru 10:52
5-latek:
18 gru 11:32
Eta:

1/ trójkąty BAF i BDC i CAE są przystające z cechy (bkb)
to mają równe kąty ABE=CAE=BCD= α oraz kąty BAM= FBC=ACL= 60
o−α
2/ to w trójkątach ABM i CKB i CLA :
kąty γ+ 60
o−α+α= 180
o ⇒
γ=120
o
to kąty trójkąta KLM mają równe miary : 180
o−120
o=
60o
wniosek .........................
18 gru 16:03
5-latek: Witam

dziekuje bardzo . i pisal do zeszytu
Wlasnie we wskazowce do zadania bylo zeby rozpatrzyc trojkaty ADL CKF i BME
Rysunek zrobilem do zeszytu z cyrklem i linijka
18 gru 16:14
5-latek: Poprawilem tylko sobie w jednym miejscu ma byc ABF= CAE i td
18 gru 17:23