matematykaszkolna.pl
Przystawanie trojkatow 5-latek: rysunekNa bokach AB i BC i AC trojkata rownobocznego ABC obieramy odpowiednio punkty D, E , F ze AD= BE= CF < AB Wykaz ze punkty w ktorych przecinaja sie proste AE, CD i BF sa rowniez wierzcholkami trojkata rownobocznego Zrobilem sobie dokladny rysunek w zeszycie i tak jest wiec tak K∊CD∩BF M∊BF∩AE L∊CD∩AE ΔADL≡ΔBME≡CKF I na tym moja pomyslosc sie konczy Niue wiem domkonca jak to mam wykazac oprocz tego ze np w trojkacie ADL i CFK boki AD= CF
18 gru 10:39
5-latek: No bo tak jesli ΔKLM ma byc rownoboczny to musimy wykazac ze odcinki LM KL i MK sa rowne albo wsztstkie 3 kąty maja po 60 o
18 gru 10:52
5-latek:
18 gru 11:32
Eta: rysunek 1/ trójkąty BAF i BDC i CAE są przystające z cechy (bkb) to mają równe kąty ABE=CAE=BCD= α oraz kąty BAM= FBC=ACL= 60o−α 2/ to w trójkątach ABM i CKB i CLA : kąty γ+ 60o−α+α= 180oγ=120o to kąty trójkąta KLM mają równe miary : 180o−120o=60o wniosek .........................
18 gru 16:03
5-latek: Witamemotka dziekuje bardzo . i pisal do zeszytu Wlasnie we wskazowce do zadania bylo zeby rozpatrzyc trojkaty ADL CKF i BME Rysunek zrobilem do zeszytu z cyrklem i linijka emotka
18 gru 16:14
5-latek: Poprawilem tylko sobie w jednym miejscu ma byc ABF= CAE i td
18 gru 17:23