Jak wrocic do postaci ogolnej??
Nerff: y=−3(x−2)(×+1)
Przedstaw funkcję kwadratową w postaci ogólnej i kanonicznej
18 gru 08:56
5-latek:

Wymnoz to i masz postac ogolna
Kanoniczna
y
w=q= f(x
w)
y=a(x−p)
2+q
18 gru 09:00
Nerff: Czyli Xw=p= 12? Z resztą nie mogę sobie poradzić 😳
18 gru 09:10
5-latek: najpierw wymnoz te nawiasy dostaniesz postac ogolna
Do postaci ogolnej za x wstawisz xw i masz q
18 gru 09:20
Janek191:
q = f(p) = f(
12) = −3*( 0, 5 − 2)*( 0,5 + 1) = − 3*(−1,5)*(1,5) = 6,75 = 6
34
a = − 3
więc postać kanoniczna
| | 1 | | 3 | |
y = − 3*( x − |
| )2 + 6 |
| |
| | 2 | | 4 | |
18 gru 10:05
Nerff: Dzięki! Już umiem

!
18 gru 16:36