wykazać ,że funkcja ta jest funkcja stała
mat44: wyznaczyć dziedzine danej funkcji oraz wykazać ,że funkcja ta jest funkcja stałą.znalezc ta
stała
f(x)=arctgx+arccos x/√1+x2
ogolnie chodzi mi o : ,,wykazać ,że funkcja ta jest funkcja stałą.znalezc ta stała''
jak sie robi tego typu zadania ? Poda ktoś metodę lub rozwiąże z wytłumaczeniem bede bardzo
wdzięczny
17 gru 22:42
Adamm: −
√1+x2≤x ∧ x≤
√1+x2
(−
√1+x2≤x<0 ∨ x≥0) ∧ (
√1+x2≥x≥0 ∨ x<0)
−
√1+x2≤x<0 ⇔ 1+x
2≥x
2>0
√1+x2≥x≥0 ⇔ 1+x
2≥x
2≥0
zatem x∊ℛ
17 gru 22:53
mat44: Dzięki , ale mi bardziej chodzi o to ,,wykazać ,że funkcja ta jest funkcja stałą.znalezc ta
stała''
nie wiem jak takie coś zrobić
17 gru 22:56
Adamm: x=tgα, α∊(−π/2;π/2)
f(α)=α+arccos(tgα*cosα)
f(α)=α+arccos(cos(π/2−α))
f(α)=α+π/2−α
f(α)=π/2
f(x)=π/2
17 gru 23:07
jc:
y = acos(x/√1+x2)
0 ≤ y ≤ π
cos y = x/√1+x2
0 ≤ sin y = 1/√1+x2
tg y = sin y/ cos y = 1/x
tg (π/2 − y) = ctg y = x
atan x = π/2 − y = π/2 − acos(x/√1+x2)
anan x + acos(x/√1+x2) = π/2
17 gru 23:09