matematykaszkolna.pl
Przystawanie trojkatow 5-latek: rysunekNa rysunku mamy ze AB= BC i kąt BAD=kątowi BCE Wykaz ze trijkat BDE jest rownoramienny Wskaz pary trojkatow przystajacych na rysunku Zeby udowodnic ze trojkat BDE jest rownoranienny nalezy udowodnic ze BE= BD BE= BA+AE BD= BC+CD wiemy ze BA= BC wiec nalezy wykazac ze AE= CD Kąt EAD jest kątem przystajacym do kąta BAD Kąt ECD jest kątem przystajacym do kąta BCE Wiemy ze kąt BAD= kątowi BCE wiec kąty EAD i ECD sa rowne Kąt AOE jest rowny kątowi COD jako kąty wierzcholkowe Wobec tego czy moge z tego wnioskowac ze AO=CO? jesli tak to trojkaty AOE i COD sa przystajace na podsatwie cechy KBK Z tego wnioskujemy ze AE=CD Wobec tego BE=BD i trojkat BDE jest trojkątem rownoramiennym Trojkaty przystajace to BAD i BCE oraz AOE i COD
17 gru 21:48
5-latek:
17 gru 22:33
5-latek:
17 gru 23:32
Jack: ja bym powiedzial Kąt EAD jest kątem przyległym do kąta BAD Kąt ECD jest kątem przyległym do kąta BCE Co do pytania "Wobec tego czy moge z tego wnioskowac ze AO=CO?" to nie jestem pewien, natomiast wywnioskowal bym ze AOE i COD sa podobne z KBK (gdyz skoro katy przy wierzcholkach A i C sa przystajace, oraz wierzcholkowe przy O sa przystajace to trzecie katy w trojkacie tez musza byc przystajace, oraz jak juz wczesniej udowodniles |AE| = |CD| zatem ten bok bym wykorzystal i katy przy tym boku.
17 gru 23:49
Jack: AOC i COD sa przystajace z KBK * (byc moze sie myle, ale tak bym to zrobil)
17 gru 23:51
5-latek: czesc Jack emotka Robie trojkaty i piszse zamiast przylegly to przystajacy .
17 gru 23:55
5-latek: czy moje pytanie z 21 : 48 jest zasadne ?
18 gru 10:18