Przystawanie trojkatow
5-latek:

Na rysunku mamy ze AB= BC i kąt BAD=kątowi BCE
Wykaz ze trijkat BDE jest rownoramienny
Wskaz pary trojkatow przystajacych na rysunku
Zeby udowodnic ze trojkat BDE jest rownoranienny nalezy udowodnic ze BE= BD
BE= BA+AE
BD= BC+CD
wiemy ze BA= BC wiec nalezy wykazac ze AE= CD
Kąt EAD jest kątem przystajacym do kąta BAD
Kąt ECD jest kątem przystajacym do kąta BCE
Wiemy ze kąt BAD= kątowi BCE
wiec kąty EAD i ECD sa rowne
Kąt AOE jest rowny kątowi COD jako kąty wierzcholkowe
Wobec tego czy moge z tego wnioskowac ze AO=CO?
jesli tak to trojkaty AOE i COD sa przystajace na podsatwie cechy KBK
Z tego wnioskujemy ze AE=CD
Wobec tego BE=BD i trojkat BDE jest trojkątem rownoramiennym
Trojkaty przystajace to BAD i BCE
oraz AOE i COD
17 gru 21:48
5-latek:
17 gru 22:33
5-latek:
17 gru 23:32
Jack:
ja bym powiedzial
Kąt EAD jest kątem przyległym do kąta BAD
Kąt ECD jest kątem przyległym do kąta BCE
Co do pytania "Wobec tego czy moge z tego wnioskowac ze AO=CO?"
to nie jestem pewien, natomiast wywnioskowal bym ze AOE i COD sa podobne
z KBK (gdyz skoro katy przy wierzcholkach A i C sa przystajace, oraz
wierzcholkowe przy O sa przystajace to trzecie katy w trojkacie tez musza byc przystajace,
oraz jak juz wczesniej udowodniles |AE| = |CD| zatem ten bok bym wykorzystal i katy przy tym
boku.
17 gru 23:49
Jack: AOC i COD sa przystajace z KBK *
(byc moze sie myle, ale tak bym to zrobil)
17 gru 23:51
5-latek: czesc
Jack 
Robie trojkaty i piszse zamiast przylegly to przystajacy .
17 gru 23:55
5-latek: czy moje pytanie z 21 : 48 jest zasadne ?
18 gru 10:18