oblicz sinus
Tsugumi: wysokośc ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokatnego tworzy z podstawą kąt 60 stopni.
oblicz sinus kąta jaki z podstawą tego ostrosłupa tworzy jego krawędź boczna.
13 sty 15:34
Tsugumi: Pomoże ktoś?
13 sty 15:59
Tsugumi: Macie jakiś pomysł? Proszę o pomoc!
13 sty 16:34
Godzio:

α=60
o
sinβ=?
2a
√3=H
b
2=12,5a
2
| | H | | 2 | | 4√3 | | 4√6 | | 2√6 | |
sinβ= |
| = 2a√3* |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | b | | 5√2a | | 5√2 | | 10 | | 5 | |
Mam nadzieje ze dobrze
13 sty 16:44
Godzio: aj pomyłka już poprawiam
13 sty 16:45
Tsugumi:

α=60 stopni
sinα=?
x=
12a
13 sty 16:46
Tsugumi: aha
13 sty 16:47
Godzio:
| | H | | 1 | | 4 | | 2√3 | | 2√15 | |
sinβ= |
| = |
| a√3 * |
| = |
| = |
| |
| | b | | 2 | | √5a | | √5 | | 5 | |
13 sty 16:47
Tsugumi: | | √15 | |
hm, musi wyjsc sinα= |
| |
| | 5 | |
13 sty 16:49
Godzio: no tak
dalej podstaw i wyjdzie dobrze
13 sty 16:50