całkowanie
Jack:
Jak wyprowadzic wzor na pole koła za pomocą całki ?
17 gru 20:51
Adamm: | | 1 | |
∫02π∫0R rdrdθ = ∫02π |
| R2 dθ = πR2 |
| | 2 | |
17 gru 20:55
Jack: dzieki. Musze doczytac odnosnie oznaczonych
17 gru 20:56
Adamm: inaczej, to była całka podwójna, zresztą we współrzędnych polarnych, ty pewnie chcesz jakiś
"prostszy" sposób
P=4∫
0r√r2−x2 dx
x=rsinα, α∊<0;π/2>
x=0 → α=0
x=r → α=π/2
dx=rcosαdα
| | r2 | | r2 | |
P=4∫0π/2 r2cos2αdα = 4∫0π/2 |
| + |
| cos2αdα = |
| | 2 | | 2 | |
| | α | | sin2α | |
4r2[ |
| + |
| ]0π/2 = |
| | 2 | | 4 | |
=πr
2
17 gru 21:20
jc: Niektórzy definiują π jako pole koła o promieniu jeden. W takim przypadku mamy
gotową odpowiedź πR2.
17 gru 21:38
jc: A jak Ty definiujesz π?
17 gru 21:38
Adamm: o ile wiem to π definiuje się jako stosunek długości okręgu do jego średnicy
ja znam taką definicję
17 gru 21:44
jc: Adamm, różnie można π definiować. Wiki podaje 3 definicje. Twoja jest pierwsza, moja druga,
a w moich podręcznikach analizy autorzy podają trzecią definicję.
17 gru 22:14