analiza
Lipa: Funkcja f(x)=−4x3−ax+3x+4 jest funkcja malejaca jezeli
a≥3
a≤3
a∊<−3,3>
a∊<−4,−3>
17 gru 20:17
Jerzy:
Jeśli pochodna jest stale ujemna.
17 gru 20:19
Lipa: f'(x)=−12x
2−a+3
f'(x)<0
−12x
2<a−3
nie wiem czy dobrze robie
17 gru 20:23
Adamm: | | 3−a | |
x2> |
| ma zachodzić dla każdego x, stąd |
| | 12 | |
tak poza tym to pochodna może być równa zero dla punktu, stąd 3≤a
17 gru 20:26
===:
Nie zrozumiałeś treści zadania. Masz tak dobrać a aby funkcja była malejąca
(malejąca dla dowolnego x). Jest to równoznaczne z tym co Co napisał Jerzy czyli
pochodna ujemna dla x∊R
17 gru 20:29
Adamm: ujemna lub równa 0 dla punktu
np. f(x)=x3 jest funkcją rosnącą, ale f'(x)=3x2 i dla x=0 mamy f'(x)=0
17 gru 20:31
Lipa: dzieki
17 gru 20:32
===:
Adam ... poczytaj troszkę

A tak to wychodzi jak z tą żabą ... konia kują a żabka łapkę nastawia
17 gru 20:40
Adamm: nie rozumiem co mam poczytać
mówię tylko że jeśli funkcja f jest określona na przedziale A i jest na tym przedziale
różniczkowalna,
to ∀x∊A f'(x)<0 ⇒ f. maleje
ale niekoniecznie f. maleje ⇒ ∀x∊A f'(x)<0
17 gru 20:47
Mila:
Mamy test wyboru: są podane odpowiedzi i mamy wybrać jedną z nich.
f'(x)=−12x2−a+3
f'(x)<0 dla x∊R ⇔−a+3<0⇔
−a<−3⇔a>3
wśród odpowiedzi nie ma takiej nierówności
Sprawdzamy dla a=3
f(x)=−4x3+4 − funkcja malejąca
odp.
x≥3
Wydaje mi się, że o to chodziło Adamowi.
17 gru 20:59