Fizyka- grawitacja
Alla: W kuli jednorodnej o promieniu R i masie M wydrążono kulę o promieniu r = R/2 Oblicz pracę
związaną z przeniesieniem ciała o masie m z punktu B(środek dużej kuli) do punktu D (skrajny
punkt po lewej stronie dużej kuli). Punkty D i B to skrajne punkty wydrążenia.
Proszę o pomoc. Wynik, który mi wychodzi to GMm/R, a wynik w odpowiedziach to 1/2*(GMm/R). Czy
w odpowiedziach jest błąd ?
17 gru 19:29
Newton: obie odpowiedzi są złe
17 gru 21:51
jc: Odpowiedź z książki jest poprawna. Wewnątrz wnęki mamy jednorodne pole
(równoległe do odcinka BD) działające z siłą GMm/(2R2). Jak pomnożysz
przez R otrzymasz GMm/(2R).
17 gru 22:36
Newton: To nie jest pole jednorodne, a siła o podanej wartości działa tylko na krawędzi wnęki.
17 gru 22:40
jc: Tak Ci się tylko wydaje. Jeśli w jednorodnej kuli wyżłobimy kulistą wnękę (w dowolnym miejscu
i dowolnych rozmiarów, byle wewnątrz kuli), to pole wewnątrz wnęki będzie jednorodne.
Czyż nie jest to zadziwiające?
17 gru 22:52
jc: Alla, rachunek wzdłuż promienia jest zupełnie prosty. Pole wewnątrz jednorodnej kuli
pochodzi tylko od części kuli położonej bliżej środka.
F
1 = (x/R)
3 MGm / x
2
Wnękę uwzględniasz tak, jakby odpychała
| | (x−R/2)3 | |
F2 = |
| (M/8)Gm / (x−R/2)2 |
| | (R/2)3 | |
Sprawdź, że F = F
1−F
2 jest wielkością stałą. Mnożysz F przez R i masz pracę.
17 gru 23:17
Newton: Powtarzam, to jest wzór na siłę tylkodla punktu D, teraz policz ją w punkcie B.
18 gru 12:35
jc: Panie Newtonie, to ile w takim razie wynosi siła w punkcie B?
Czy możemy zobaczyć rachunek?
18 gru 12:49
jc: Inny sposób. Przy takim przesuwaniu wnęka nie ma znaczenia.
Wnękę traktujesz jako obiekt odpychający. Na powierzchni takiej wnęki, jeśli pominiemy dużą
kulę, potencjał będzie stały.
Praca = GMm/R2 * R/2 = GMm/(2R) (bez wnęki siła rośnie liniowo!).
18 gru 13:05