Wyznacz równanie prostej.
blocked: Wyznacz równanie prostej l równoległej do prostej k i odległej od niej o d.
a) k: y=x+1 d=2√2
b) k: y=4/3x d=5
17 gru 19:23
Adamm:

a) graficznie, y=x+5 oraz y=x−3
17 gru 19:27
Jack:
prosta rownolegla ma ten sam wspolczynnik kierunkowy (to co stoi przy iksie)
zatem
a) prosta rownolegla do k :
y = 1x + b = x + b
zatem ta prosta to inaczej x − y + b = 0
teraz odleglosc miedzy prostymi
proponuje znalezc dowolny punkt na prostej k
i wtedy wzor na odleglosc punktu od prostej
podstawmy za iksa 0, wtedy y = 1, czyli P(0,1)
i teraz ten wzor na odleglosc
d = U{|Ax
0 + By
0 + C|}{
√A2 + B2
gdzie A,B,C to wspolczynniki przy prostej postaci ax + by + c = 0
x
0 , y
0 to wspolrzedne punktu P(0,1)
| | |1*0 + 1*(−1) + b| | |
2√2 = |
| |
| | √1 + 1 | |
...
b) analogicznie
17 gru 19:29
Adamm:

b) załóżmy że mamy prostą y=4x/3+b
wtedy d=3|b|/5
y=4x/3+25/3 lub y=4x/3−25/3
17 gru 19:32
Adamm: wzór na odległość pomiędzy dwiema prostymi równoległymi ax+by+c
1=0 oraz ax+by+c
2=0 to
17 gru 19:34
Janek191:

a) k : y = x + 1 d = 2
√2
więc
x − y + 1 = 0
x − y + c = 0
I c − 1 I = 4
c = − 3 lub c = 5
Odp. x − y −3 = 0 lub x − y + 5 = 0
======================================
17 gru 19:36
5-latek: lub inaczej tez
y=x+1
x−y+1=0
d= 2
√2 C
1=1 i A=1 B=−1
|1−C
2|= 4
1−C
2=4 lub 1−C
2= −4
17 gru 19:37
Jack: Adamm
ja to wiem, ale wiekszosc uczniow raczej kojarzy wzor na odleglosc punktu od prostej bo jest on
nauczany, jest w tablicach matematycznych, co do tego z prostymi to nie kojarze zeby byl w
tablicach
17 gru 20:41