układ równań z parametrem
Pomocy: | | ⎧ | ax+y+1=0 | |
| Dla jakich wartości parametru rozwiązaniem układu równań | ⎩ | 4x+ax−1=0 | jest para liczb
|
ujemnych?
17 gru 19:05
Adamm: W=a
2−4, założenie W≠0 ⇔ a≠2 ∧ a≠−2
W
x=−a−1
W
y=a+4
(a−1)(a
2−4)<0 ∧ (a+4)(a
2−4)<0
(a−1)(a−2)(a+2)<0 ∧ (a+4)(a−2)(a+2)<0
x∊(−
∞;−4)∪(1;2)
17 gru 19:13
Adamm: | | −a−1 | | a+4 | |
przepraszam, |
| <0 ∧ |
| <0 |
| | a2−4 | | a2−4 | |
(a+1)(a−2)(a+2)>0 ∧ (a+4)(a−2)(a+2)<0
a∊(−2;−1)
17 gru 19:15
Pomocy: Przepraszam, nie rozumiem rozwiązania. Nie da się rozwiązać jakimś sposobem dla 2 technikum?
17 gru 21:02
17 gru 21:05
Pomocy: Adam, Twoje rozwiązanie jest źle. Podstawiając −3/2 wychodzi x=5/2 więc źle.
17 gru 21:08
Pomocy: x=2/5 *
17 gru 21:09
Sawyer: 4x + ax − 1 = 0
x(4 + a) = 1
4+a < 0
a < −4
z pierwszego równania:
za X podstawiam 1/4+a
(4+a)a > −(4 + a)
2
2a
2 + 12a + 16 > 0
a
2 + 6a + 8 > 0
a ∊(−
∞; −4)u(−2;
∞)
część wspólna to a∊(−
∞; −4)
17 gru 21:19
===:
Rób tak jak potrafisz
Z drugiego równania wyznacz x
| | 1 | |
Dostaniesz x= |
| x<0 dla 4+a<0 ⇒ a<−4 |
| | 4+a | |
Wyznaczone x podstaw do pierwszego równania
| | −4−2a | |
dostaniesz y= |
| Skoro y<0 to po zamianie na iloczynową dostaniesz |
| | 4+a | |
−2(a+2)(a+4)<0 Z tego warunku dwa przedziały ... jakie ...to już dla Ciebie
Ostatecznie część wspólna ( dla x i y) x∊(−
∞, −4)
17 gru 21:21
Jack:
{ax + y + 1=0 −−−> y = − ax − 1
| | 1 | |
{x(4+a) − 1 = 0 −−−> x= |
| (dla a≠−4) |
| | 4+a | |
sprawdzmy co sie dzieje dla a = − 4 wtedy (drugie rownanie) −1 = 0 zatem sprzecznosc
zatem
| | 1 | | a | |
y = −a* |
| −1 = − |
| − 1 |
| | 4+a | | 4+a | |
| | 1 | |
x<0 dla |
| <0 /*(4+a)2 |
| | 4+a | |
4+a<0 −>> a < − 4
teraz igrek
| | a | |
y<0 dla − |
| − 1 <0 czyli |
| | 4+a | |
(−2a−4)(4+a) < 0 /:(−4)
4+a > 0
a ∊ (−
∞;−4) U (−2;
∞)
Czesc wspolna :
a ∊ (−
∞;−4)
17 gru 21:22
Adamm: teraz zauważyłem że źle policzyłem wyznacznik Wx, zresztą myślałem że tam jest 4x+ay−1=0
17 gru 21:29