Zadanie
monisiaczek: | | m2+2m | |
Dany jest nieskończony ciąg geometryczny o trzech początkowych wyrazach |
| , |
| | 2 | |
| | m2+2m | | m2+2m | |
|
| , |
| przy czym mεR−{−2,0}. Wyznacz te wartości m, dla których suma |
| | 4 | | 8 | |
trzech początkowych wyrazów tego ciągu jest o 1 mniejsza od sumy wszystkich jego wyrazów.
17 gru 18:49
Jack: cokolwiek samemu?
17 gru 18:52
Adamm: S=(m
2+2m)(1/2+1/4+1/8+...)=m
2+2m
| | 7 | |
mamy wyznaczyć te m że |
| S+1=S ⇔ S=8 |
| | 8 | |
m
2+2m−8=0
m=2 lub m=−4
17 gru 18:53
Janek191:
więc
suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa
| | a1 | | | |
S = |
| = |
| = m2 + 2m |
| | 1 − q | | 0,5 | |
Dokończ zadanie

a
1 + a
2 + a
3 + 1 = S = m
2 + 2m
17 gru 18:55
monisiaczek: za dużo mam tych zadań do zrobienia, nie dam rady sama
17 gru 18:56
Kacper:
To mail mietek.1.2014@gmail.com
17 gru 19:05