Wektory
Deny: Dany jest trójkąt o wierzchołkach A (−3,2), B(0,5), C (2,0).
Oblicz współrzędne wektora CD, jeśli punkt D leży na odcinku AB oraz |AD| : |DB| = 2:1.
Obliczyłem długość wektora |AB| = 3√2, więc AB to 2/3 |AB| = 2√2, a |BD| = √2
Nie wiem jakim sposobem mam obliczyć współrzędne punktu D.
(Jeśli gdzieś popełniłem błąd proszę o poprawienie)
17 gru 18:42
Deny: (|AD| = 2√2 a nie |AB|

)
17 gru 18:48
Janek191:

I AB I = 3
√2
więc
I AD I = 2
√2
I DB I =
√2
D = ( x , y)
→ →
| | 2 | |
[ x + 3 , y − 2] = |
| *[ 3, 3] = [ 2, 2 ] |
| | 3 | |
więc
x + 3 = 2 i y − 2 = 2
x = 1 i y = 4
D = ( 1 , 4)
=========
17 gru 19:11
Deny: Wielkie dzięki

17 gru 19:31