Przystawanie trojkatow
5-latek:

Na jednym ramieniu danego kąta o wierzcholku O obrano punkty AB
Na drugim ramieniu obrano punkty A' B' tak ze OA=OA' i OB= OB'
Uzasadnij ze AB'= BA'
Odcinki AB'i Ba" przecinaja sie w punkcie D .
Wykaz ze D nalezy do dwusiecznej danego kata
17 gru 18:35
Adamm: zauważ że trójkąty A'B'D oraz ABD są przystające na zasadzie kbk
to wystarczy żeby powiedzieć że AB'=BA'
17 gru 18:45
Omikron:
1) Udowodnij przystawanie trójkątów OAB' i OBA' z cechy BKB
2) ABA'B' to trapez rownoramienny, więc przekątne dzielą się na dwie pary odcinków równej
długości. Czyli |A'd|=|AD|
Udowodnij przystawanie trójkątów OA'D i OAD z cechy BKB
17 gru 18:47
5-latek: Witaj
Bok to AB= A"B' a kąty to ktore ?
Ucze sie dopiero tego wiec jesli mozesz to napisz
Rozumiem ze jedn kat to ADB i A'DB' jako katy wierzcholkowe a drugi ?
17 gru 18:54
5-latek: Omikrom to zadania z 1 klasy liceum i jeszcze trapezow nie bylo
To nie sa zadania maturalne
Pozniej bede wstawial .
Teraz muszse zrozumiec to przystawanie trojkatow .

Bo na rownoramiennych bylo latwiej .
Zaraz to bede probowal zrobic i napiszse
17 gru 18:59
Omikron: To w drugim poleceniu najpierw udowodnij przystawanie trójkątów ABD i A'B'D, to dojdziesz to
tego samego.
17 gru 19:02
5-latek: probuje pierwsze czyli trojkaty OAB' i OA"B
Z zalozenia mamy ze OA= OA' i OB=OB'
Wiec AB= A'B' i tutaj chcialem wykorzystac to ze OA i OB sa to pronienie okregow
zakreslonych na tym kącie
Ale jak znalezc ten kat do tej wlasnosci ? (nie wiem .
17 gru 19:12
Mariusz:
5−latek czy oprócz zadań z matematyki będziesz wstawiał jakieś zadania z fizyki
albo informatyki
Z informatyki coś o programowaniu w takich językach jak Pascal czy C
Z fizyki te maturalne (ciekaw jestem co usunęli od czasu gdy ja chodziłem)
Programowanie w Pascalu i C miałem jakieś 15 lat temu w policealnej która też była średnią
i chętnie bym sobie parę rzeczy przypomniał
17 gru 19:14
Omikron: AOA' jest kątem wspólnym więc równym
17 gru 19:15
5-latek: Mariusz na razie tylko matematyka .
17 gru 19:17
bezendu:
Mariusz w Pascalu to już nikt nie piszę :x
17 gru 19:19
5-latek: Omikron
TO z tego ze AB=A'B' mamy ze A'B= B'A (tak? i ten kąt AOA' i mamy przystawanie tych
trojkatow
17 gru 19:21
5-latek: teraz mam wykazac ze D nalezy do dwusiecznej tego kąta
To mam wykazac ze AD=A'D
17 gru 19:43
5-latek:
17 gru 20:25
Omikron:
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję.
Polecenie 1.
△OAB'≡△OBA' z cechy BKB, bo
1) |OA|=|OA'|
2) |OB|=|OB'|
3) ∡AOA' jest wspólny
Ponieważ trójkąty te są przystające to |AB'|=|A'B| c.k.d.
Polecenie 2.
Tak, najpierw powinieneś to udowodnić.
17 gru 21:35
5-latek: Nic nie szkodzi

Jeszcze bede myslal nad tym
17 gru 21:53
5-latek: Nie wymyslilem wiec poprosze o to zeby ktos moze podpowiedzoal jak to zrobic
18 gru 12:19
5-latek:
18 gru 20:49
kra: Zostało wykazane △OAB'≡△OBA' stad katy ABD= A'B'D są równe w trójkątach ABD i A'B'D. Trójkąty
te tzn
ABD i A'B'D mają też wspólny kąt wierzchołkowy zatem wszystkie trzy kąty są w nich takie same.
Mają one ABD i A'B'D dł jednego odcinka taki sam AB=A'B' więc są przystające (KBK). skoro tak
maja takie
same pola a więc wysokości też poprowadzone do podstaw AB i analgicznie do A'B' stąd wniosek że
punkt D jest równoodległy od półprostych czyli leży na dwusiecznej
18 gru 21:17
5-latek: Dzieki
18 gru 21:58
Mila:

Zał.
OA=OA' , OB= OB'
OP
→− dwusieczna kąta AOA'
ΔOAB'≡ΔOBA' cecha bkb⇒∡OBD≡∡OB'D ,
ponadto
∡ADB≡∡A'DB' jako kąty wierzchołkowe⇔
ΔADB≡A'B'D cecha kbk
P
ΔADB=P
ΔA'B'D ⇔
x=h ⇔D jest jednakowo odległy od ramion kata BOB' ⇔D∊dwusiecznej tego kąta.
18 gru 22:03
5-latek: Dobry wieczor

dziekuje jesczcze raz
Wczoraj poszedlem wczesniej spac bo rano do pracy ten tydzien mam [F;Milu]]
19 gru 17:24