trygonometria
bluegirl: rozwiąż równanie cos2x+4cosx*sinx+3sin2x=0
17 gru 18:16
bluegirl: doszłam do tego ze cosx+sinx=0 ⋁ cosx+3sinx=0 ...dalej nie umiem tego zrobić...
17 gru 18:19
bluegirl: z równania cosx +sinx=0 wyjdzie chyba x=3\4 π +kπ gdzie k∊C tak?
17 gru 18:24
Mila:
cosx+sinx=0 ⇔
| | π | |
sinx=−cosx /cosx ( x= |
| nie spełnia równania) |
| | 2 | |
tgx=−1⇔
========
cosx+3sinx=0
3sinx=−cosx ⇔
3tgx=−1
| | 1 | |
tgx=− |
| odczytujesz w tablicach przybliżoną wartość albo |
| | 3 | |
17 gru 18:31
bluegirl: a czy da się to zrobić bez tego arctg ...nie miałam w szkole czegoś takiego
17 gru 18:38
Adamm: "odczytujesz w tablicach przybliżoną wartość"
czytać potrafisz?
17 gru 18:40
bluegirl: przepraszam, nie zauważyłam słowa ,,albo'' xD Mila bardzo Ci dziękuję
17 gru 18:46
Mila:
17 gru 20:38